”Inte omöjligt att bli astronaut”

Uppdaterad
Publicerad

Täljegymnasiet fick idag storbesök av ryska och amerikanska kosmo- och astronauter. Skolbesöket sker som en del av ASE-kongressen som i år äger rum i Stockholm.

Under ledning av Christer Fuglesang är Sverige mellan den 20:e och 27:e september värdland för den årliga astronautkonferensen Plenetary Congress och dryga hundratalet astronauter från hela världen deltar.

Som en del i detta besöker astronauterna ungefär 40 skolor i Mälardalen och i dag var det Täljegymnasiets naturvetenskapliga program som gästades av en före detta amerikansk astronaut och en rysk kosmonaut.

– Eleverna har förberett sig i ett halvår. Vi har sett filmer från rymdstyrelsen – ASE-filmer, berättar Liselotte Karlsson, matematik- och fysiklärare på Täljegymnasiet.

– Det verkar vara väldigt intressant att vara astronaut och att kunna se ner på jorden och se till exempel Kinesiska muren, tycker Victoria Aktas, som studerar tredje året vid naturprogrammet på skolan.

Eleverna ställde frågor

Bland annat har dagen inkluderat filmvisningar, men utöver det har eleverna haft möjlighet att ställa frågor.

– De besvarade de flesta frågor jag hade i huvudet, om hur det är, säger Victoria Aktas.

Vad var det du undrade över mest?

– Hur man sover! Det förklarades att man sover i sovsäck som man kan fästa lite överallt, säger Aktas.

Liselotte Karlsson upplever att dagen varit lyckad.

– Jag tycker att elverna har varit väldigt duktiga på att ställa frågor, menar hon.

Lång väg att gå

Victoria Aktas tror att konkurrensen är hög och att det är svårt att bli astronaut, men en av dagens besökare, kosmonauten Valeri Tokarev, uppvisar en positiv inställning till branschen.

– Det är en lång väg att gå för att få en astornaut- eller kosmonautbefattning, men om du har en dröm och arbetar hårt så är det absolut möjligt, avslutar Tokarev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.