Foto: SVT / Arkivbild

IVO kritik efter förlossning – inte gett omsorgsfull vård

Publicerad

Efter att ha försökt förlösa barnet nio gånger med två olika sugklockor bestämde sig läkaren vid Södertälje Sjukhus att genomföra akut kejsarsnitt. Patienten kände sig utelämnad och beskriver händelsen som en ”oerhört traumatisk upplevelse”.

Det var patienten själv som anmälde läkaren. Födseln var enligt anmälan helt normal till en början. På grund av värksvaghet bestämde läkaren att använda sugklocka.

Två olika sugklockor och nio försökt

Efter flera försök bestämde sig läkaren för att genomföra ett akut kejsarsnitt och barnet förlöstes. Kritiken från IVO syftar till hur läkaren använde sig av sugklockorna. Han använde sig av två olika och skulle enligt IVO inte gjort fler än två försök. IVO sammanfattar med att patienten inte fått sakkunnig och omsorgsfull vård enligt patientsäkerhetslagen.

”Traumatiskt upplevelse”

Patienten upplevde födseln som en traumatisk upplevelse enligt anmälan. Patienten menar att hon inte fått det stöd som hon behövt under förlossningen. IVO konstaterar dock att barnmorskan har dokumenterat stöd till patienten och att det råder delade uppgifter kring det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer