– Jättemånga odlar ekologiskt och biodynamiskt här i Järna och det är lyxigt att de kommer hit med sitt nyskördade, säger Pia Spörndly på Matbygget. Foto: SVT

Järna tar plats i restaurangguide

Uppdaterad
Publicerad

När restaurangbedömarnas White guide-lista nu offentliggörs står det klart att två nya Järnakrogar finns med. – Det vi gör här är ju i dag den stora trenden, säger Pia Spörndly på Matbygget.

Varje år listar restaurangguiden White guide Sveriges, i deras tycke, bästa restauranger. I år äntrar två krogar i Järna listan. Skåpmat i Gula villan och Matbygget i Robygges lokaler.

– Vi är jätteglada och stolta, säger Pia Spörndly på Matbygget. Det vore fantastiskt om Matbygget och den här platsen får en plats på den gastronomiska kartan.

”Vi jobbar med årstiderna”

Vad är det krogtestarna gillar med er tror du?

– Vi jobbar med årstiderna och närodlat och vi tummar inte på det. Järna var ju tidigt ute med ekologiskt och biodynamiskt och det vi gör här är ju den stora trenden i dag, säger Pia Spörndly.

Skåpmat öppnade för bara tre veckor sedan så hovmästaren David Brandberg är lite överraskad över listplaceringen.

Från vänster Bjarki Birgisson, kock, David Brandberg, hovmästare, och Oskar Rosengren, kökschef. Foto: Privat

– Det är lite oväntat eftersom vi startade nyligen. Det visar att råvarorna håller en sådan klass att man med enkla medel kan göra mat som folk uppskattar, säger David Brandberg.

Apropå att Järna har två restauranger på listan säger hovmästaren David Brandberg:

– Ja, det känns som att det handlar mycket om platsen och inte om att vi gör något exceptionellt, säger David Brandberg.

Rangordnas i mars

Förutom att laga god mat vill Skåpmats ägare inspirera matgäster till en miljömässigt mer hållbar relation till mat.

– Folk ser en kålrabbi och vet inte vad de ska göra med den för man läser bara recept på typ pizza med ruccola. Det vill vi ändra på, säger David Brandberg.

I Södertälje och Salem är det i år inga krogar som har tagit sig in på listan, men Taxinge krog i Nykvarn finns fortfarande med.

I mars kommer de 600 restaurangerna på listan att få poäng och rangordnas.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.