Träningspassen har inte bara givit Johanna Hennberg rutiner som gör henne gott, utan också stärkt henne i grunden. Foto: SVT

Johanna har fyra diagnoser: ”Träningen har stärkt mig”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Hennberg som har bland annat adhd och Asperger upplever att fysisk träning har varit en viktig komponent i hennes behandling.

– Jag känner mig mer lyckad som människa, säger hon.

Tjugosexåriga Johanna Hennberg som bor i Nykvarn fick sina diagnoser först för ett par år sen när hon gick femte året på universitetet.

– Då skulle jag ut på arbetsmarknaden och det klarade inte jag av. Jag kraschade helt och blev i princip invalid, säger Johanna Hennberg.

Stack ut i skolan

Det visade sig att hon har fyra psykiska diagnoser: adhd, Aspergers syndrom, OCD (tvångssyndrom) och GAD (ångestsyndrom).

Genom skoltiden klarade hon studierna väl, men utsattes för mobbing eftersom skolkamraterna uppfattade henne som nördig och udda.

– Det var mycket på grund av mina specialintressen som typ Star trek, men också att jag var så himla rädd för saker så de kunde provocera mig till gråt, säger Johanna Hennberg.

Att till sist få diagnoser och mediciner har hjälpt, men hon menar att den träning som också varit en del av behandlingen varit avgörande för ett i grunden ökat välmående.

– Jag har aldrig tränat i hela mitt liv så det här har verkligen stärkt mig och mitt självförtroende. Träning stärker en på lång sikt.

”Mår mycket bättre”

Johanna Hennberg ligger i för att sprida information om vägar ur psykisk ohälsa. Hon är ambassadör för den ideella organisationen Hjärnkoll Stockholm.

– Vi vill motverka stigmat och fördomarna kring psykisk ohälsa, säger hon. Man ska kunna säga: ”Jag har OCD” på samma sätt som man berättar om andra sjukdomar.

Nu laddar hon för loppet Mental health run i helgen – och för ett liv fyllt av träning.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag mår bra i dag. Men jag mår mycket bättre sedan jag började träna, säger Johanna Hennberg. Jag känner mig mer lyckad som människa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.