Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oliver Stenvall, projektledare på Juventas ungdomsjour i Södertälje, menar att det är viktigt att nå med information om hedersproblematik till vuxna som arbetar med unga. Foto: SVT

Juventas ungdomsjour satsar mot hedersförtryck – får stort bidrag av myndighet

Publicerad

Juventas ungdomsjour i Södertälje och Fryshuset i Stockholm är två av tolv organisationer som i år får bidrag på flera hundra tusen kronor av Jämställdhetsmyndigheten. Pengarna ska gå till arbetet mot hedersförtryck.

På Fryshuset i Stockholm ska man jobba för att sprida kunskap om hedersproblematik och då med särskilt fokus på unga personer med olika sexuella läggningar och könsidentiteter (HBTQIA-personer).

Svårt att nå utsatta

I en rapport som presenterades förra året fick niondeklassare i Sveriges tre största städer svara på frågor, och där framkommer det att de som utsätts för hedersförtryck ofta undviker att ta hjälp hos verksamheter som heter något med ”heder”.  Istället vänder de sig hellre till lärare och elevhälsa.

Det har Juventas ungdomsjour tagit fasta på. De ska göra ett utbildningsmaterial som riktar sig mot vuxna.

– Det vi ska göra är ett skapa ett material och en utbildning som vi kan erbjuda skolor och fritidsgårdar och den personal som arbetar med unga.

*Hör varför ungdomsjouren satsar på killar och personal i bland annat skolan i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer