”Gräset borde vara knähögt och svårt att gå i, men det växer ingenting”, säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen. Foto: SVT

Kall och torr vår drabbar skörden av betesfoder

Uppdaterad
Publicerad

Först kyla och därefter torka. Att vädret inte har varit på lantbrukarnas sida i vår börjar nu att märkas av i odlingen av betesfoder.

– Gräset borde vara knähögt och svårt att gå i, men det växer ingenting, säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen.

En kall vår med lite nederbörd har fått konsekvenser för odlingen av betesfoder, så kallad vall med gräs och klöver. När förhållandena är gynnsamma brukar flera skördeomgångar vara möjliga, men i år har växtkraften uteblivit i Stockholms län.

– Grundvattennivåerna är låga, men skörden påverkas också av nederbörden. Den senaste månaden har det bara regnat en handfull millimeter, säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen.

Per Pettersson, ordförande LRF Mälardalen. Foto: SVT

”Det växer ingenting”

Norrtälje, Vallentuna, Södertälje och Sigtuna är de största områdena i länet vad gäller betesodling. Per Pettersson äger mark i Hölö utanför Södertälje. På åkrarna i hans trakter har bönderna hittills i år bara kunnat genomföra en skörd.

– Det var för drygt en månad sedan. Nu borde gräset vara knähögt, tjockt och svårt att gå i, men det växer ingenting. Ju närmare östkusten du kommer, desto värre verkar det vara, säger Per Pettersson.

Kostnadsökning för bönder

De som främst drabbas av den dåliga skörden är bönder som normalt producerar eget foder till sina djur och som nu i stället får köpa in foder från andra delar av landet.

– För den enskilde bonden blir det en kostnadsökning när man inte kan producera sitt foder själv. Men mjölkpriset är på väg uppåt och köttpriset är ganska bra, så det kompenserar, säger Per Pettersson.

”Ännu ingen katastrof”

Han framhåller också att lantbrukare som ägnar sig åt flera typer av grödor antagligen inte behöver oroa sig. Höstens skörd av vete förväntas bli bra och om regnmolnen hopar sig på himlen framöver kommer ytterligare spannmål att växa till.

– Havre, korn och ärtor skulle behöva mer regn eftersom de har sämre utvecklade rotsystem, men det är ännu ingen katastrof här. De har sagt att det ska komma tio millimeter på onsdag, så vi hoppas på det.

Störst betesodling i Stockholms län

  • Norrtälje: 12.620 hektar
  • Valletuna: 2.806 hektar
  • Södertälje: 2.796
  • Sigtuna: 2.455

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.