Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vesa Hitula, vd på Telge Återvinning menar att den grönprickiga påsen har gjort det lättare att sortera rätt. Foto: Maja Flygt/SVT

Kampen om avfallspåsen avgjord – fler sorterar med papperspåsen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått ett år sedan bytet av matavfallspåsar i Södertälje. Bytet från den gröna plastpåsen till den grönprickiga i papper skulle förbättra sorteringen av matavfall i kommunen, frågan är om bytet gjort Södertäljeborna till bättre återvinnare?

Ungefär ett år med de nya påsarna för matavfall har gått. Nu kan Telge Återvinning konstatera att bytet har gjort Södertäljeborna bättre på att sortera matavfall rätt. Den senaste plockanalysen visade att 86 procent rättsortering av mat i den grönprickiga påsen, något som kan jämföras med 2019, då rättsorteringen låg på 60 procent.

”Okej siffra”

Trots en förbättring av matsortering är Vesa Hitula, vd på Telge Återvinning, inte helt nöjd, och menar att Södertäljeborna fortfarande kan bättre.

– 86 procent är okej, 100 procent är bra, säger Vesa Hiltula, vd på Telge återvinning.

Titta på videon för att höra Telge Återvinnings vd berätta hur Södertäljeborna blev bättre på att sortera sitt matavfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.