Texten i Salems kommuns informationsblad har väckt starka reaktioner. Foto: Skärmdump

KD i Salem får kritik efter utspel om att sexualundervisning: ”förvränger huvudet” på eleverna

Uppdaterad
Publicerad

I Salem kommuns senaste informationsblad kritiserar Kristdemokraterna sexualundervisningen på skolorna. Bland annat skriver de att undervisningen bidrar till könsförvirring bland eleverna och att de vill att ”barn även i fortsättningen ska växa upp som flickor och pojkar och fostras av mammor och pappor till kvinnor och män. Detta är naturens och skapelsens ordning.”

Kristdemokraterna som är en del av majoritetsstyret i Salem har hamnat i blåsväder efter deras kritik om sexualundervisningen i skolorna. Bland annat skriver de att de vill att undervisningen ska granskas och att yttre aktörer ska hållas borta, det skriver DN.

Med yttre aktörer menar Kristdemokraterna bland annat Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU och Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL.

Det efter att ”Förutom att barnen får blicka in i extrema sextekniker, utan sunda känslor, värme och ansvar, så presenteras mycket av vad hbtq-frågor står för och som förvränger huvudet på våra barn”, som det står i texten.

Tar avstånd

SVT Nyheter Södertälje har sökt Pernilla Schubert, ordförande för Kristdemokraterna i  Salem, för en kommentar. Men hon hänvisar vidare till KD:s presschef.

I ett mejl till SVT skriver Kristdemokraterna att Camilla Brodin, partidistriktsordförande KD i Stockholms län, inte delar åsikterna i texten och att texten är personliga åsikter. Vidare står det att: ”Det är såklart inte acceptabelt, vilket tydligt har påtalats till lokalavdelningen i Salem”.

I samma mejl finns ett uttalande från Pernilla Schubert (KD): ”Den här texten innehåller tyvärr formuleringar som är olämpliga. Vi ville lyfta frågan om att sexualundervisningen i svensk skola är viktig. Den är för viktigt för att delegeras bort och ska därför bedrivas i skolans regi av lärarna själva”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.