Södertälje tecknar nytt vänortsavtal med kinesiska Wuxi. Foto: Södertälje kommun

Klart: Södertälje förlänger Kina-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart, Södertälje kommun har nu förlängt sitt vänortsavtal med den kinesiska staden Wuxi.

Det kontroversiella samarbetet mellan Södertälje kommun och kinesiska Wuxi har kritiserats av bland annat Vänsterpartiets gruppledare i Södertälje, Staffan Norberg. Han menar att det finns en risk att ”hålla den kinesiska diktaturen under armarna”.

Fyra år till

På onsdagen tecknade kommunen ett nytt avtal och förlängde därmed sitt samarbete för fyra år framåt, skriver Länstidningen.

Just nu är en delegationen bestående av Besim Aho (S), kommunfullmäktiges ordförande, Anna Bohman Enmalm (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande och Mats Siljebrand, gruppledare för Liberalerna i Södertälje, på plats i staden.

Aho pratade demokrati

Under ett forum för samarbetet höll Besim Aho tal inför 250 delegater. Han betonade där vikten av social hållbarhet, inkludering och demokrati för alla, skriver tidningen.

Förhoppningen med samarbetet har varit att kunna påverka vänorten till att bli mer demokratisk. Men Staffan Norberg som följt frågan under det tioåriga samarbetet, menar att ”absolut inget har hänt”.

– Det finns fortfarande bara ett parti att rösta på i valet, det existerar fortfarande inte någon form av yttrandefrihet och pressfrihet, fackföreningar är fortfarande totalförbjudna och folk bestraffas fortfarande med döden. Wuxi är allt vad Södertälje inte är, skrev Staffan Norberg i ett mail till SVT tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer