Mannen har klottrat stort på stationerna. Bland bevisen finns även bilder på hans händer med färgrester. Foto: Från polisens förundersökning

Klottrade Hitlerhälsningar på stationer runt Södertälje – döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

En 45-årig man döms för skadegörelse, hets mot folkgrupp och sexuellt ofredande. Händelserna ska ha inträffat på stationerna i Södertälje syd, Järna och Mölnbo.

Det var mellan september 2019 och januari 2020 som mannen begått brotten.

45-åringen har erkänt att det är han som har målat bland annat ”Sieg heil” och ”Heil Hitler” på stationerna men vill inte ta ansvar för att det är hets mot folkgrupp. Han påstår att han snöat in på nazismen men inte tänkt på att någon skulle kunna ta illa upp. I anslutning till en del av klottret har han även målat ”puss”, ”DIF” och ”Allah Akbar”.

Tingsrätten dömer mannen för hets mot folkgrupp.

Döms även för sexuellt ofredande och ringa narkotikabrott

Mannen ska även ha onanerat inför en kvinna när hon var med sina barn på stationen i Mölnbo. Tingsrätten dömer mannen för sexuellt ofredande och han förnekar brottet.

Mannen döms till skyddstillsyn och ska genomgå behandling inom frivården. Han har tidigare haft ett omfattande alkoholmissbruk och mått psykiskt dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.