Under 2015 har Södertälje kommuns säkerhetsavdelning, som består av sex personer, köpt kavajer, kostymbyxor och skjortor för över 30.000 kronor. Utöver det tillkommer 3000 kronor i kostnad för skräddare.
Köpte dyraste skjortan i butiken
Bland de fakturor som SVT Nyheter Södertälje gått igenom så framkommer det att säkerhetsavdelningen köpt 13 märkesskjortor i en butik i Södertälje förra hösten – den dyraste skjortan kostade 1600 kronor. Det handlar alltså om inköp av de dyraste skjortorna i hela butiken.
”Bör hushålla med offentliga medel”
Enligt kommunens personaldirektör så finns det inga riktlinjer för vilken typ av kläder som anställda får köpa in, däremot menar han att det är viktigt att det inte slösas med skattemedel.
– Att hushålla med de offentliga medlen ingår i uppdraget för alla som arbetar i en politisk styrd organisation. När det gäller inköp av den här typen av kläder så har vi inga generella riktlinjer, säger personaldirektör Johan Lefverström.
Men att köpa en märkesskjorta för 1600 kronor – för skattebetalarnas pengar – är det att hushålla med kommunens medel?
– I de här fallet har säkerhetsavdelningen fattat det här beslutet, säger han.
Försvarar inköpen
Enligt kommunens säkerhetschef Per Tegel var inköpen nödvändiga eftersom kläderna, enligt honom, behövs för representation.
– Det kan till exempel handla om att vi har besök av statsråd, ambassadörer eller utländska besökare som kommer hit till stadshuset och då har vi naturligtvis en roll att fylla rent arbetsmässigt och i de sammanhangen så krävs det också tillämpade arbetskläder.
Men är det verkligen nödvändigt att köpa en skjorta för 1600 kronor då?
– Av olika skäl har jag gjort bedömningen att i det här fallet var det nödvändigt.
Per Tegel förklaring är att kommunens upphandlade leverantör av kläder inte kunde få fram just de skjortor som säkerhetsavdelningen ville ha.
– Dom kunde inte leverera det som motsvarade våra önskemål och behov.
Personaldirektören: ”Inte är rimligt”
Johan Lefverström menar att en diskussion nu ska påbörjas om vilken typ av kläder som anställda får köpa in. Om säkerhetsavdelningen gjort något fel eller inte vill han inte kommentera, men han uppger att han inte hört talas om någon kommunanställd som tidigare fått köpa in kläder för representation. Och på den avdelning där han själv är chef skulle ett sådant inköp inte komma på fråga menar han.
– Jag har gjort bedömningen att det inte är rimligt, säger han.
Hjälp oss granska
Har du tips kring vad vi borde kolla närmare på? Hör av dig till sodertalje@svt.se. Självklart får du vara anonym.