Året runt-camparen Monica Jonsson känner sig motarbetad från Södertälje kommun. Foto: SVT

Monica tvingades från Eklundsnäs efter tio år: ”Vi skulle bara ut”

Uppdaterad
Publicerad

När Eklundsnäs camping lades ner gällde det för de fastboende att snabbt skaffa något annat ställe att bo på. De flesta flyttade till Farstanäs camping som fortfarande tillåter permanent boende.

Jan och Monica Jonsson har precis flyttat in till Farstanäs från Eklundsnäs, där de bodde i tio år.

– Vi kände alla att vi blev utkastade. Kommunen skulle ha iväg oss. Att det var isigt spelade ingen roll. Vi skulle bara ut, säger Monica Jonsson.

Kommunen motarbetar

Men året runt-camping rimmar illa med kommunens planering och Monica Jonsson känner sig motarbetad.

– Södertälje är inte intresserat av det sätt vi lever på, att folk bor här. Det finns ju andra kommuner som satsar på den här typen av boende. Det är tråkigt för folk som arbetar, vart ska anläggningsarbetare ta vägen?

Klarar av det mesta

Monica Jonsson håller menar att det finns fördomar mot folk som bosatt sig i husbilar och husvagnar.

– Det är klart det finns alltid de som tycker att det är konstigt. Då har man väl inte satt sig in i hur det är att bo som vi gör.

Monica visar runt i husbilen som är trång men praktiskt inredd. Det är ett primitivt liv för henne och maken Jan. Men tio års erfarenhet av boendeformen har lärt dem att klara av det mesta.

– Man ska inte vara rädd för att bosätta sig i husvagn eller husbil. Vi har bott så här i mer än tio år och vi känner att vi kan fortsätta många år till. Jag kan verkligen rekommendera folk att bo så här.

Ekocamping

Kommunen funderar just nu på hur Farstanäs ska förändras och vad som ska hända med dom fastboende. Cissi Grape är projektledare för Destination Södertälje.

– Den utredningen som vi nu jobbar med syftar till att utveckla Farstanäs till en ekocamping med inriktning på hållbarhet. När den är klar, och vi har en utarbetad plan, då vet vi hur det kommer att se ut på Farstanäs.

Alltså inget löfte till de som idag har Farstanäs som sitt hem – att de i fortsättningen också kan ha det?

– Nej. Inget löfte.

Fakta om Farstanäs Camping

Farstanäs camping ligger i Farstanäs naturreservat som förvaltas av kommuen. Campingen arrenderas av ett privat företag och arrendet löper till år 2027.

Campingen har 240 platser för husvagnar/husbilar och 13 hyrstugor. Den är öppen året om och erbjuder alltså möjligheten att bo permanent på området. Idag är 12 husvagnar/husbilar bebodda året om, sju av dem har nyligen kommit från nerlagda Eklundsnäs. Det kostar cirka 3 500 per månad att ställa upp en husvagn eller husbil. El tillkommer.

Många husvagnar används som sommarstugor och de har försetts med trädäck och andra kringbyggnader. Däcken har fått bygglov trots att campingen ligger inne i naturreservatet. Dessa ”sommarstugor” betalar 12 750 kr för sommarsäsongen och 500 kr per månad under övrig tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.