Foto: TT

Kommunen krävs på böter

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun bröt mot reglerna. Nu kräver Konkurrensverket att kommunen betalar två miljoner kronor i böter.

Oxbackshemmet och Cederströmska gården är två vård- och omsorgsboenden, och det är kring dessa som historien rör sig kring.

Tidigare har Arbetsmiljöverket kritiserat Cederströmska gården gällande arbetsmiljön. Det ledde till att Södertälje kommun i sin tur bestämde att man bara skulle upphandla driften av Oxbackshemmet, medan Cederströmska skulle fortsätta i egen regi fram tills verksamhetens upphörande till hösten. 

Båda hemmen

Men efter flera turer, där upphandlingsdokumenten var otydliga, valde kommunen istället att teckna ett nytt avtal med en leverantör. Detta för båda boendena, och dessutom utan att annonsera ut.

Den direktupphandlingen visar att kommunen har brutit mot Lagen om Offentlig Upphandling (LOU), menar Konkurrensverket.

Mot reglerna

– Det är inte möjligt att i alla situationer kräva att en upphandlande myndighet övertar en verksamhet i egen regi vid en brådskande situation, men i detta fall var det ett mindre ingripande och mer lämpligt alternativ än att bryta mot bestämmelserna i LOU genom en otillåten direktupphandling, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Konkurrensverket tar nu ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Stockholm. Med det kräver man Södertälje kommun på två miljoner kronor i både böter och upphandlingsskadeavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.