Foto: SVT

Kommunen om hemtjänsten: ”Jag ser allvarligt på det här”

Publicerad

De äldre med hemtjänst gav Södertäljes hemtjänst näst sämst betyg i hela landet. Det visar en rapport från Socialstyrelsen och SKL. Äldreomsorgsnämnden ser allvarligt på bottenbetyget och ser nu över personalens bemötande och vill minska stressen bland hemtjänst-personalen.

I veckan damp Socialstyrelsen och SKL:s rapport ner på bordet hos äldreomosorgsnämden i Södertälje där siffror presenterades för Södertäljes hemtjänst – som får näst sämst betyg i hela landet, av de gamla själva.

– Som politiker ser jag allvarligt på det här och vi följer det här. Vi kommer att analysera och titta på de här siffrorna för att se ur helheten vilka områden som fungerar eller inte, säger Kerstin Pettersson (V) ordförande i äldreomsorgsnämnden.

I Södertälje handlar det om att många äldre med hemtjänst känner sig dåligt bemötta av personalen, känner sig otrygga med hemtjänsten och saknar förtroende för personalen. Endast en fjärdedel av brukarna är nöjda med det här, står det i rapporten.

– Jag tycker att det är viktiga frågor och här måste vi jobba mycket bättre med, bland annat hur man bemöter de äldre och hur man pratar med dem, säger Kerstin Pettersson (V) ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Två tredjedelar av brukarna missnöjda

I rapporten framkom också att två tredjedelar av brukarna i Södertälje är missnöjda gällande tidsaspekter – att hemtjänsten inte är på plats tillräckligt länge för att kunna utföra sitt jobb och att brukarna inte tycker att de kan påverka när hemtjänsten ska komma. Men numera ska det här vara enklare för kommunen att följa upp i och med att personalen registrerar sina besök i mobilen.

– Dels får brukarna det de har fått beviljat och dels ser man hur mycket tid hemtjänsten tillbringar där. Har brukarna beviljat en timme så ska hemtjänsten verkligen vara där en timme, säger Kerstin Pettersson (V) ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Egen brukarundersökning i höst

I höst kommer kommunen att göra en egen undersökning för att fånga upp brukarnas synpunkter.

Vilka områden behöver ni jobba på?

– Bemötande. Och inom hemtjänsten tittar vi på personalens arbetsvillkor. Att du kanske inte ska stressa så mycket mellan brukarna. Däri ligger problemet med bemötandet, säger Kerstin Pettersson (V) ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Hur kommer det sig att det är så?

– Jag vet inte. Det kan jag inte svara på men det håller vi på undersöka, säger hon.

Än är det inte klarlagt om det handlar om den kommunala eller privata hemtjänsten inom kommunen men äldreomsorgsnämnden ska se över det nu, menar Kerstin Pettersson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.