Foto: Assyria TV

Kommunen om skuldberget: ”Det är orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

De två stora fotbollsklubbarna i Södertälje har allvarliga ekonomiska problem och mer än 1,5 miljon kronor i skulder till kommunen.

Assyriska åkte i år ur superettan, medan Syrianska med nöd och näppe klarade sig kvar. Men rent ekonomiskt ser framtiden tuff ut för dem båda. Assyriska har en skuld på 1.018.000 kronor och Syrianska en på 660.000 kronor, bara till Södertälje kommun.

Det rör främst plan- och kanslihyror och för att få tillbaka sina pengar har kommunen inlett samtal med klubbarna och försöker få till avbetalningsplaner.

– Det har funnits en historia av att man inte betalar sina skulder. Men tidigare år har man alltid kommit i mål, men det har de inte lyckats med under 2016, säger kultur- och fritidskontorets anläggningschef, Anders Siljelöf.

Är det okej att de har så här stora skulder?

– Det är inte okej, jag kan förstå föreningar som undrar varför klubbarna får fortsätta med så stora skulder. Men vi kommer inte att efterskänka några skulder. Vi ska bara hitta ett sätt så att de kan fortsätta och betala dem. Det är orimligt att man inte betalar det man är skyldig.

Vad händer om klubbarna inte betalar?

– I avtalet står det att det finns en möjlighet att stänga ute lagen från arenan, men där är vi inte än. Vår förhoppning är att föreningarna kan fortsätta, för att de är viktiga för Södertälje råder det inga tvivel om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.