Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon reagerar Södertälje kommuns socialchef Marie Eriksson på det faktum att en 17-åring kunde köpa snus på tre ställen i Södertälje centrum. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Kommunchefen om att butiker säljer snus till minderårig: ”Inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ovetenskapliga test visade att en 17-åring lyckades köpa tre dosor snus inom loppet av en timme. Det är kommunen som är ansvarig för kontrollera att tobak inte säljs till minderåriga.

17-åringen kunde köpa både nikotin- och tobakssnus. Han blev också nekad att köpa båda typerna.

Det finns en branschreglering för det vita nikotinsnuset där man är överens om att inte sälja det till minderåriga. Det vita nikotinsnuset föreslås bli en del av tobakslagstiftningen.

Vid kommunens senaste kontrollköp under förra året var det 30 procent av butikerna som inte uppfyllde tobakslagens krav.

– De flesta vill göra rätt och får man ett påpekande så brukar man oftast rätta till det, säger Marie Eriksson socialchef Södertälje kommun.

  • Ett kontrollköp innebär att en person över 18 år med ett ungdomligt utseende testar om det går att tobaksvaror utan att den som säljer eller lämnar ut varan försäkrar sig om att mottagaren har fyllt 18 år.
  • Kontrollköp möjliggör för kommunerna att kontrollera att du som säljer tobaksvaror förvissar dig om att mottagaren har fyllt 18 år. Enligt lag får inte dessa varor säljas eller lämnas ut till någon som är under 18 år.
  • Kommunen genomför kontrollköp för att undersöka hur ålderskontrollen fungerar. Resultatet från kontrollköpet använder kommunen sedan som underlag för att skapa en dialog mellan kommunen och dig som säljer eller lämnar ut varan.

Källa: Folkhälsomydigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer