Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Måste skydda organisationen”. Hör Södertälje kommuns personaldirektör berätta om varför man skärper bakgrundkontrollerna vid nyanställningar. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Södertälje kommun skärper kontroll vid anställningar: ”Först i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet. Det är de fyra brottstyper som anställda vid Södertälje kommun kommer att kontrolleras för.
– Det handlar om att undanröja risker för kopplingar till den organiserade brottsligheten, säger Johan Lefverström, personaldirektör på Södertälje kommun.

Tidigare har Södertälje kommun endast kontrollerat sexualbrott vid nyanställningar inom skolverksamheten, vilket är lagstadgat.

Nyligen beslutade kommunen dock att utvidga kontrollerna. Därför pågår just nu en upphandling och i början av nästa år hoppas kommunen att ett externt företag är i gång med att göra bakgrundkontroller av samtliga nyanställda.

– Vi måste skydda organisationen från det som är systemhotande kopplingar till organiserad brottslighet, säger Johan Lefverström, personaldirektör på Södertälje kommun.

”Vill ha ett signalsystem”

Varför måste detta göras av ett externt bolag?

– Vi har gjort noggranna övervägningar, juridiska bedömningar, tittat på datalagstiftningen och GDPR och vi vill inte ha risken att sitta med egna personalregister. Vi vill ha ett signalsystem för om det finns någon träff på någon av dessa brottstyper.

Finns det inte risker med att införa ett sådant system?

– Självklart finns det alltid risker. Vi kommer vara först i kommunsverige med att göra det här och vi har jobbat länge med förarbetet innan vi kunnat prata om det i en bredare krets. Det kommer finnas all anledning att följa upp vilka risker det för med sig och se om vi behöver skruva på något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer