Centralparken i Östertälje är en av fem platser i Södertälje som får ta del av de åtta miljoner som satsas på nya utemiljöer. Foto: SVT

Kommunen satsar på parker – här är platserna som rustas: ”Viktigt för folkhälsan”

Publicerad

Lekparker, spontanidrottsplatser och utegym. I år väljer kommunen att lägga åtta miljoner extra på att skapa nya miljöer för att få folk att komma ut och mötas i friska luften.

– Vi ser ju att fler och fler sitter inne och spelar tv-spel, säger Lova Matsson Kjellqvist, landskapsarkitekt som varit med och valt ut platserna och planerat de nya parkerna.

Södertälje kommun brukar vanligtvis satsa sex miljoner per år för att restaurera lekparker och andra utemiljöer i stan. Men i år ges utöver dessa sex miljoner ett extra tillskott på åtta miljoner för att förbättra och skapa nya ytor utomhus.

– I och med att staden växer och det ska byggas 20 000 nya bostäder så behöver man också nya mötesplatser, säger landskapsarkitekten Lova Matsson Kjellqvist.

– Vi hoppas att folk väljer att vara ute mer i naturen och får de här stressreducerande funktionerna som naturen kan ge. Vi vill att folk träffas utomhus, umgås utomhus och att man rör på sig mer, säger hon.

”Fler och fler sitter inne och spelar tv-spel”

Utöver lekparker satsar man även på nya utegym och spontanidrottsplatser med konstgräs.

– Det är ju jätteviktigt för folkhälsan. Vi ser ju att fler och fler sitter inne och spelar tv-spel, så om vi kan skapa attraktiva platser så kanske folk väljer att röra sig ute mer. Vi har ju många spontanidrottsplatser med grusplaner och ungdomarna nuförtiden vill inte spela på dem. Där ser vi att vi utnyttjar de på bättre sätt och med konstgräs används de mer, säger Lova Matsson Kjellqvist.

Behöver dagens bortskämda ungdomar alltså konstgräs för att röra på sig?

– Ha ha. Nej, det tror jag kanske inte. Men vi ska ju alltid satsa extra på våra barn och ungdomar.  Allting som gör att de använder våra ytor mer och kommer ut och får frisk luft och rörelse är bra. Det betyder inte att de är bortskämda, men det är en helt annan utmaning nu när det finns så mycket tv-spel och så mycket spännande som kan hända inomhus.

Åtta miljoner kronor. Hur unikt är det här?

– Just den här satsningen är ganska unik. Men jag tror att politikerna också ser behoven så det kan nog komma liknande satsningar framöver.

Se hur de olika platserna ska rustas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.