Södertälje kommun beslutade i juni att sparka den tjänsteman som dömdes för mutbrott tidigare i år – nu kräver mannen att avskedet ogiltigförklaras. Foto: TT

Kommuntjänsteman döms för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En centralt placerad kommuntjänsteman i Södertälje döms nu för mutbrott – även mäklaren som gett ut mutorna. Sedan i juni har tjänstemannen varit avstängd från sitt arbete då han greps misstänkt för brottet.

– Det blir alltid en förtroendeskada när man har anställda som agerar utanför det tillåtna. Som offentlig tjänsteman är det såklart allvarligt att utnyttja förmåner på ett felaktigt sätt, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare på Riksenheten mot korruption.

Enligt domen i Södertälje tingsrätt ska kommuntjänstemannen tagit emot träningstider och sponsring av matchtröjor. Samtidigt som han haft en roll på kommunen där han varit ansvarig för etableringar i Södertälje. Vilket gjort att han kunnat påverka kommunens beslut.

Under rättegången sa samhällsbyggnadsdirektören att: ”Hans ord väger rätt tungt” även om mannen inte haft rätt att fatta beslut på egen hand.

Förutom tjänstemannen döms även en mäklare i Södertälje, två andra män som stått åtalade för att ha gett mutor frias däremot.

Tingsrätten skriver i domen att man finner förmånerna otillbörliga, men att man inte funnit dem kopplade till någon speciefik motprestation. Därför väljer man att ge ett kännbart bötesstraff. Tjänstemannen döms av tingsrätten till 70 dagsböter och mäklaren till 50 dagsböter. Tjänstemannen ska också betala 19 000 kronor för värdet av träningstiderna han fått.

Försvaret: ”Måste finnas rim och reson”

Försvaret är inte nöjda med domen och har inte bestämt sig om de vill överklaga. Men eftersom kommuntjänstemannen dömts till böter är det inte säkert att hovrätten kommer ta upp det. Hör tjänstemannens försvarsadvokat i klippet nedan: 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten Jakob Lindgren berättar i videon hur man ser på domen. Foto: Maja Flygt/SVT

Del av fastighetshärvan

Åtalet mot tjänstemannen är en del av utredningen i den stora fastighetshärvan som kopplas till Södertälje. I den härvan misstänks ett tio tal personer för att ha tvättat pengar för mångmiljonbelopp och beviljat ogiltiga lån.

I videon nedan går vi igenom fastighetshärvan i Södertälje på 60 sekunder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mutbrott och penningtvätt – det här är fastighetshärvan i Södertälje på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.