• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

På målningen avbildas tre unga män. Förutom 26-åringen kan man se ett porträtt av en man som mördades i en trappuppgång i Fittja, och den tredje är en man som dog i en motorcykelolycka. Alla tre dog mellan åren 2009 och 2013. Foto: SVT

Konstnären bakom uppmärksammad väggmålning svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man sköts till döds av polis i Södertälje 2013. Nu porträtteras han på en väggmålning i Fittja vilket Aftonbladets kolumnist skrev om i onsdags – nu svarar konstnären på artikeln i ett öppet brev.

En 26-årig man, som sköts till döds av polis i Södertälje när han var med och rånade en guldbutik i Telgehuset, hyllas tillsammans med två andra på en väggmålning i ett parkeringsgarage i Fittja. Målningen uppmärksammades av Aftonbladets kolumnist Peter Kadhammar.

Rest in peace, ”vila i frid”, står det med stora graffitimålade bokstäver på parkeringsgaraget i Fittja. Det är kommunala Botkyrkabyggen som tillsammans med Mångkulturellt centrum satt upp målningen.

Rubriken på artikeln lyder: ”Här är rånaren hjälte och hyllas på kommunens vägg”. Kadhammar har bland annat talat med en oroad socialarbetare, och han drar bland annat paralleller till muralmålningar av hjältar i städer som Kapstaden eller Belfast.

Svar från konstnär

Nu svarar Pärra Andreasson, en av konstnärerna bakom väggmålningen, på Kadhammars krönika i ett öppet brev.

”Jag och ett par av mina kollegor blev tillfrågade om vi ville göra en minnesmålning över 3 unga män som alla gått bort under loppet av kort tid. Detta är ingen tradition vi har i Sverige idag men jag blev väldigt intresserad av den hedrande förfrågan då jag är arbetar med det offentliga i mitt konstnärskap”

Han fortsätter:

”Är det någon, som på allvar tror, att jag i denna fina stund i förtroende, frågar huruvida de tre unga männen varit dumma eller snälla i sina liv? (…) Jag som konstnär och medmänniska dömer inte någon som precis har dött. Jag fokuserar mig på den måleriska utmaningen och på de efterlevande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.