Andra Farhad vill nu sprida kunskap och engagemang för aktiemarknaden till ungdomar och kvinnor. Foto: TT / Dilshan Fernando

Köpte första aktien som tonåring – idag är hon miljonär

Uppdaterad
Publicerad

Hon köpte sin första aktie som 16-åring. Men som ung togs Andra Farhad inte på allvar i den mansdominerade börsvärlden. I dag är hon miljonär och satsar stenhårt på aktiehandeln – men vägen dit har inte varit enkel.

– Pengar har alltid varit en begränsad resurs i mitt liv och under min uppväxt, säger Andra Farhad.

Hon växte upp utan någon naturlig väg in i aktiehandeln. Hon upptäckte den i stället av en slump när hon var i tonåren under gymnasietiden i Södertälje.

– Jag fick upp intresset väldigt fort för att jag insåg att det var en möjlighet för mig att tjäna pengar, säger hon.

Har tjänat miljoner på aktier

Andra Farhad är nu 23 år och bor i Fittja. Hon har sedan hon köpte sin första aktie vid 16 års ålder tjänat miljoner på börsen. Men som tjej har det inte varit enkelt att ta sig dit hon är idag, menar hon.

– Problemet då var att kunskapen om aktier var väldigt otillgänglig. Utbildningarna och böckerna var väldigt dyra och det fanns ingen jag kunde fråga om aktier, för det var väldigt mansdominerat. Det var värre än det är idag, säger hon.

Farhad gick med i ett forum på nätet för börsintresserade där cirka hundra personer fanns med. Alla var män förutom Farhad och ytterligare en tjej. Hon märkte snabbt att många i chatten var kompetenta och ställde därför frågor om just aktiehandel, men upplevde att hon blev ignorerad på grund av sitt kön.

”De trodde att jag var man”

För att fånga deras uppmärksamhet startade hon i stället ett konto på sociala medier som heter Börshajen. Hon gjorde egna analyser och inlägg i forumet och en timme senare började medlemmarna i chatten diskutera vem Börshajen kunde vara.

– Det var väldigt mycket så här: vem är han? Han måste vara någon från chatten, för han följer oss alla. Jag tyckte det här att de trodde att jag var en man var väldigt kul så jag gick inte ut med vem jag var, utan jag var anonym i tre månader, säger Andra Farhad.

Vill få in unga och kvinnor på aktiemarknaden

Nu har Börshajen blivit ett företag och en plattform där Farhad lär upp andra människor.

– Målet med Börshajen att ge fler möjligheten att lära sig aktiehandel. Vi vill få fler, speciellt ungdomar och kvinnor, att engagera sig på arktiemarknaden och få upp intresset för att sedan kunna skapa bättre förutsättningar för sig själva, säger Andra Farhad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.