Biskop Anba Abakir hoppas att även Södertälje kan få ett eget koptiskt kloster. Foto: SVT

Biskopen vill se koptiskt kloster i Södertälje

Publicerad

Den 20 oktober invigs Sveriges första koptiska kloster i Finspång. Den koptisk-ortodoxa kyrkan har sitt säte i Södertälje, och biskopen Anba Abakir hoppas att ett kloster kan byggas även här.

I Sverige finns omkring 4 000 medlemmar av den koptisk-ortodoxa kyrkan, som har sitt huvudsäte i Sankt Mina-kyrkan i Södertälje.

Anba Abakir är biskop för koptiska kyrkan i Sverige. Han menar att klostret i Finspång till en början kommer bli ett rekreationscenter för troende inom alla religioner.

– Det är ett ställe för alla att få lite egentid. Att få spendera tid med herren och alla helgon i en religiös atmosfär, säger Anba Abakir.

”Ett kloster kan locka fler familjer”

Klostret i Finspång kommer vara kyrkans huvudsakliga kloster de närmsta fem åren, men det finns en förhoppning om att även Södertälje ska få ett eget kloster i framtiden.

– Södertälje är en viktig plats. Vi har många familjer i närheten. Jag tror att ett kloster i det här området kan locka fler familjer hit, säger Anba Abakir.

– Idén om klosterlivet måste finnas för alla. Om man inte har ett kloster går det inte att föreställa sig det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.