Foto: SVT

Korruptionsenhet utreder misstänkt bygglovsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nationella enhet för korruption utreder just nu Södertälje kommuns bygglovsenhet där en person fått sparken efter att bygglovsfusk uppdagats.

Nu kan SVT berätta att flera fall i polisens utredning kan kopplas till Södertälje kommuns nya stadsdel – Glasberga sjöstad.

Enligt uppgifter från Södertälje kommun som SVT tagit del av har den handläggare som misstänks för fusk haft åtta ärenden i Glasberga sjöstad som nu är en del av polisens förundersökning.

– Jag kan inte säga så mycket, det är en person som har blivit avsatt på grund av felaktigheter i handläggning, säger Kajsa De Vall, bygglovschef på Södertälje kommun.

Pågående utredning

Exakt hur fusket ska ha gått till och hur omfattande det är vill polisen inte berätta. Utredningen befinner sig just nu i ett tidigt stadie menar åklagaren.

– Med risk för att förstöra för utredningen kan vi inte berätta något just nu, säger åklagare Robert Engstedt.

Och på kommunens bygglovsenhet säger sig ledningen inte känna till exakt vad som hänt.

– Vi tittar ju på vad som har hänt och försöker utreda hur det kan ha hänt, säger Kajsa De Vall.

Boende i Glasberga inte förvånade

Semira Abboud är en av de som bott länge i Glasberga och hon blir inte förvånad när hon får reda på flera bygglov i området är under polisutredning.

– Under dom åren man har bott här har man sett konstiga saker och man har undrat om det har gått rätt till, säger hon.

Semira Abboud menar att det är flera saker i Glasberga hon reagerat på, allt från stora husbyggen till murar som förts upp.

– Vi har ju verkligen följt allt till punkt och pricka, allt det här med avstånd och hur det ska vara. Vi fick inte avvika på något sätt. Men jag ser lite annorlunda (byggen) och undrar är det rätt de dom har gjort? Men där har man ju fått förlita sig på att bygglovsenhet gjort de det ska göra, säger Semira Abboud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.