Se inledningen av informationsfilmen som gjorts i ett samarbete mellan Suroyo TV, Suryoyo SAT och Södertälje kommun. Foto: Suroyo TV/Suryoyo SAT

Kortfilm med lokala skådespelare ska få Södertäljeborna att sopsortera bättre

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun samarbetar med tv-stationerna Suroyo TV och Suryoyo SAT för att få ut information om sopsortering till många av invånarna i kommunen som inte talar svenska. Ett initiativ som uppskattats av många.

Samarbetet har pågått i ett år med flera informationsfilmer som sänts ut i kanalerna som går att se över stora delar av världen. Under fredagen lades den senaste filmen upp på Facebook, men den har sänts i kanalerna i närmare två veckor.

Jacob Mirza är regissören bakom filmen som med en humoristisk ton ska lära folk att sopsortera på rätt sätt. Skådespelarna i filmen är bosatta i Södertälje och Norsborg och har förekommit i flera av kanalernas tidigare produktioner.

– Många i vår målgrupp känner igen skådespelarna och tankesättet som vi försöker förmedla med filmen. Många av de positiva reaktionerna kring projektet började efter just den här filmen, säger regissören Jacob Mirza.

Uppskattat projekt

Att sända ut information på något annat språk än svenska menar han har varit uppskattat av många.

– Folk har sagt att de är glada över att de får information på det språket som de kan. Jag tycker att det går åt rätt håll med renhållningen i stan, men ibland kan det se förskräckligt ut runt sopsorteringarna. Vi känner ett ansvar att hjälpa till i samhället.

Se inledningen av den senaste informationsfilmen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.