Kriminalitet mot företag – stor oro i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Ny rapport om hur kriminalitet påverkar företagen i länet.

I företagens vardag finns kriminaliteten ständigt närvarande, men i olika hög grad. Det kan bland annat handla om hot, våld och rån.

En färsk rapport från Stockholms Handelskammare visar att företagare i så kallade utanförskapsområden är särskilt utsatta för den här typen av problematik.

Tydligast i Norsborg

Problemen med brottslighet är där så stora att många företag överväger att flytta eller lägga ned sin verksamhet, och otryggheten upplevs stor i Södertälje, där var fjärde företagare anser att otryggheten ökat de senaste fem åren.

Utvecklingen har varit tydligast i Norsborg, där åtta av tio företagare anser att otryggheten har ökat. Tre av fyra företagare i Botkyrka upplever att deras område har blivit otryggare de senaste åren, och i Järfälla upplever tre av tio företag detsamma.

”Alarmerande”

Andra särskilt utsatta områden är Rinkeby, Hallunda, Skärholmen och Flemingsberg, visar rapporten.

I Danderyd och Nynäshamn har trygghetsläget inte förändrats de senaste fem åren.

– Var fjärde företagare i utanförskapsområden har fått försämrade möjligheter att bedriva verksamhet på grund av brottslighet. Var tionde företag överväger att lägga ner eller flytta verksamheten. Detta är alarmerande siffror som politiker och polis måste ta på ännu större allvar, säger Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande om den nya rapporten om hur kriminalitet påverkar företagsklimatet i Stockholms län. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.