Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Granström, erfaren krimreporter på Länstidningen Södertälje, kommenterar veckans skjutningar i Södertälje. Foto: SVT

Krimreportern om gängkonflikten i Södertälje: ”Fullskaligt krig”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsspiralen i Södertälje har dragit med sig fem skjutningar och tre döda personer på kort tid. Nu fruktar man att den senaste tidens skjutningar kommer att leda till en eskalering av våldet, som till stor del handlar om rivalitet kring narkotikamarknaden.

– Många personer man pratar med säger att det här är bara början, eller i alla fall inte slutet, säger Torbjörn Granström som är krimreporter på Länstidningen Södertälje.

Torbjörn Granström har i flera år bevakat den kriminella miljön i Södertälje. Han menar att våldet den senaste veckan till stor del består av en rivalitet som vuxit fram bland de kriminella.

– Huvudsakligen är det en kamp om den kriminella marknaden mellan grupperingar som bokstavligen är i fullskaligt krig med varandra. Det handlar också om inflytande och gamla oförrätter. Vi har flera ouppklarade mord i den kriminella miljön i Södertälje sedan några år tillbaka. Det är delvis tongivande personer som har skjutits, när de gör det så blir det alltid effekter för eller senare, säger Torbjörn Granström.

Våldsspiralen i Södertälje

”Hänsynslöst ge sig på varandra”

Han säger att polisen själva inte tror att skjutningarna är på väg att upphöra:

– Nu har det skett ett antal mord och då kommer det att bli hämndaktioner som en effekt på det. Det finns inget som tyder på att det kommer sluta. Men man kan ju alltid hoppas att när det är aktioner som sker på uppstuds, i stundens ingivelse, att man gör misstag som gör att polisen får en chans att komma in och komma åt de här.

Under flera år togs just Södertälje upp som ett gott exempel på hur polisen fått bukt med de våldsamma kriminella gängen. Granström menar att det är splittringar som gjort att konflikterna kommit tillbaka.

– Det är grupperingar i det vi tidigare lite slarvigt kallade ”Södertäljenätverket”. Ett nätverk som förr höll samman och således märkte vi inte av den här typen av dödsskjutningar. Södertälje utmärkte sig åt andra hållet under några år just för att det var en enhet på den kriminella marknaden. Den har nu fragmenterats. Nu försöker man hänsynslöst ge sig på varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet