Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur ryktet om små portioner sprids på Facebook Foto: TT Bildbyrån

Trodde farfar svalt – felaktigt inlägg om sjukhusmat i Södertälje blev viralt

Uppdaterad
Publicerad

Maten på Södertälje sjukhus kritiseras i ett Facebook-inlägg som just nu sprids i tusentals delningar. Det var förra sommaren som en 83-årig man var inlagd på sjukhuset. Hans barnbarn förfärades över hur små matportioner han serverades och lade då ut bilder på Facebook.

”Min farfar är 83 år och ligger på #Södertäljesjukhus. Detta är maten som serverats i två dagar nu. Det är helt makalöst. Till och med en 3 åring äter mer. Leverantören är Sodexo Sverige. Är de meningen att man ska bli mätt på detta?”. Så lyder inlägget som publicerades förra sommaren och som genast delades tiotusentals gånger.

Tidningen Metros Viralgranskaren undersökte sanningshalten i inlägget och konstaterade att personen som lagt ut informationen troligtvis hade missuppfattat situationen. En missuppfattning som hittills spridits cirka 60 000 gånger.

Viralt – igen

Nu har det ett år gamla inlägget blivit viralt igen och delas för fullt. Upprördheten är stor bland många av de kommentarer som just nu publiceras. Här ett axplock:

”Fy fan, vidrigt hur äldre behandlas”.

”Fy fan rent ut sagt!!! Så var det när min morfar låg där också innan han gick bort.”

”Pensionärerna ses idag som en belastning för samhällen. De har bara slitit hela sitt liv för detta land....”.

Handlar om så kallad energikost

Sjukhuset svarade på Facebook och förklarade att en måltid inte bara består av den avbildade varmrätten, utan av också av förrätt och efterrätt. Vissa patienter behöver så kallad energikost som ger samma energi fast portionen är mindre. Den serveras för att äldre patienter ofta blir överväldigade om de får för mycket mat på tallriken. Men vill de ha mer får de självklart det, skrev sjukhuset.

Men sjukhusets svar får väldigt få delningar i sociala medier. Fortfarande sprids uppgiften att patienterna svälter på Södertäljes sjukhus.

Skadar förtroendet

Yakoub Malki arbetar med de äldre patienterna

Yakoub Malki är överläkare på geriatriken på sjukhuset, alltså vårdavdelningar för äldre. Han konstaterar att reaktionerna på Facebook påverkar förtroendet för sjukhuset.

– Tyvärr, de här händelserna i sociala medier har stark makt, så det kan påverka negativt. Men det är bra att sanningen kommer fram och skapar förståelse för hur vi jobbar.

Maten viktigare än medicin

Yakoub Malki anser att maten som serveras många av hans patienter ofta är viktigare än medicinen de får.

– Många patienter som kommer till oss får ingen ny medicinering. Men vi ser till att de äter och dricker bra och får bra omvårdnad. Efter några dagar blir de pigga, så vi kan skicka hem dem. Mediciner är viktiga, men har också biverkningar. Vi jobbar med patientens hela behov och då lyckas vi bra. Men det är också viktigt att vi kommunicerar med de anhöriga, så att de förstår hur vi jobbar. Annars blir det missförstånd och sådana här negativa signaler.

SVT har sökt kvinnan som skrivit inlägget, men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer