Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Doula som stöttar gravida testas i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget satsar 1,6 miljoner kronor på så kallade kulturtolks-doulor på Södertälje sjukhus förlossningsavdelning. Det är ny sorts doula som hjälper och stödjer födande invandrarkvinnor med dåliga språkkunskaper och svagt socialt stöd.

Landstingrådet Ella Bohlin (KD) besökte Södertälje sjukhus bland annat för att presentera flera satsningar för att möta BB-krisen i Stockholms län.

En av de satsningarna är att Södertälje blir först ut i länet med med så kallade kulturtolks-doulor.

– Tyvärr skriver utlandsfödda kvinnor in sig senare på mödravården och uteblir från besök i större utsträckning än svenskfödda, två faktorer som påverkar mödravårdens möjlighet att bedöma kvinnan och graviditetens utveckling. Det är något som vi vill komma till rätta med, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Ska stötta invandrarkvinnor

– Södertälje får 1,6 miljoner kronor för kulturtolksdoula, en satsning som skapar säkrare vård för målgruppen invandrade gravida kvinnor med svagt socialt stöd och dåliga kunskaper i det svenska språket, förklarar Ella Bohlin.

Systemet har provats framgångsrikt i Västra Götalandsregionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer