Kvinna avled efter förlossning – Södertälje sjukhus: ”Hade kunnat undvikas”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2021 avled en kvinna några veckor efter sin förlossning på Södertälje sjukhus. Den primära dödsorsaken enligt sjukhuset var havandeskapsförgiftning, vilket påverkar blodkärlen och kan orsaka högt blodtryck. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset sig själva då man anser att kvinnans liv kunnat räddas.

Kvinnan hade gått över tiden och förlossningen slutade med kejsarsnitt på Södertälje sjukhus. Under förlossningen upptäckte personalen att hon led av havandeskapsförgiftning. Kvinnan behandlades och skickades därefter hem.

Några veckor efter förlossning kom kvinnan tillbaka till sjukhuset med hög feber och höga infektionsvärden och förmodades då ha en infektion i livmordern.  Kvinnan fick behandling och blev en kort period bättre för att sedan bli sämre.

”Otroligt ledsna”

Varken kvinnan eller sjukhuset förstod riktigt hur sjuk kvinnan egentligen var.

– Vi hade kunnat vara mer aggressiva genom att sänka blodtrycket och fört henne till intensivvårdsavdelningen tidigare i förloppet. Vi är otroligt ledsna för det här och lider med hennes anhöriga, säger Henrik Överödder, verksamhetschef för VO kvinnor-barn på Södertälje sjukhus.

Hör Henrik Överödder berätta mer om den tragiska händelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.