Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ta del av telefonsamtalet mellan kvinnan som jobbar på banken i Södertälje och de två männen i videon. Foto: SVT Grafik

Bankkvinna i Södertälje tog emot mutor för att bevilja bolån – nu döms hon och två män för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Södertälje döms för att ha tagit emot mutor för att försöka bevilja banklån – i utbyte mot stora summor pengar.

Även de två männen som erbjöd henne mutorna döms.

SVT har fått ta del av samtal som fördes mellan kvinnan och männen som bad om lån.

Bankkvinnan var från början misstänkt i tre fall av mutbrott, men åtalades för två av dem. Nu döms hon, mot sitt nekande, för villkorlig dom för tagande av muta i två fall. Två män har också dömts för givande av muta med dagsböter som påföljd.

– Det räcker med att man erbjuder en ekonomisk förmån i höga belopp för att det ska vara straffbart, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

I flera inspelade samtal, som använts som bevisning, hörs hur den kvinnliga banktjänstemannen och männen diskuterar eventuella lån, samt en eventuell ersättning för detta.

Bolån om fem miljoner

Bland annat säger en av männen i ett av samtalen att de ska ”fixa fem miljoner” till en bekant. För detta erbjuder mannen 30 000, kvinnan svarar då: ”femtio”.

Sedan tidigare i april har en tredje man dömts för mutbrott med kopplingar till samma kvinna.

Kvinnan och de båda männen nekar till brott.

Avskedats från sitt jobb

Kvinnan hade kunnat dömas till fängelse, men enligt rätten lever hon under ordnade sociala förhållanden och det finns ”inte skäl att anta att hon kommer att återfalla i brott”.

Tingsrätten tar även hänsyn till att kvinnan har avskedats från sitt jobb på grund av brotten och dömer därför inte till dagsböter.

Kommer överklaga: ”Vi är besvikna”

Kvinnans försvarare Solveig Sörlien säger till SVT att de kommer att överklaga.

– Vi är besvikna. Vi menar att det inte ligger till som tingsrätten kommit fram till gällande min klient. Hon har inte har accepterat nåt löfte eller tagit emot någonting, säger Solveig Sörlien.

Hör delar från inspelade samtalen mellan männen och kvinnan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.