– Man tänker kanske inte på brandrisken när man täbnder gravljus, säger Ralph Sjöholm, kyrkoherde i Södertälje. Foto: SVT

Trots eldningsförbud – fortsatt tända gravljus på Södertälje kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Det råder eldningsförbud och nu uppmanar Svenska kyrkan till att inte tända ljus vid gravarna. Men uppmaningen följs inte – och flera gravljus har ändå fått släckas.

Att tända ett litet ljus hör kanske gravplatserna till, även om det är betydligt färre under sommarhalvåret. Men nu vill Svenska kyrkan påminna om brandriskerna.

– Jag skulle verkligen avråda från brinnande ljus. Det är många torra löv nu från träden i och med torkan så det kan vara en brandfara på kyrkogården, man tänker kanske inte på det, säger Ralph Sjöholm, kyrkoherde för Svenska kyrkan i Södertälje.

Tända ljus trots flertalet varningsskyltar

På Södertälje kyrkogård har man nu satt upp flertalet skyltar som på svenska, engelska och arabiska informerar om att man inte får tända gravlyktor eller marschaller, men det har i vissa fall inte hjälpt.

– Vi har sett ljus och en Södertäljebo har hört av sig i dagarna och sagt att hon släckt fyra gravljus vid ett besök på kyrkogården, säger Ralph Sjöholm.

När SVT besöker kyrkogården samma kväll dröjer det inte länge innan vi får syn på ytterligare tre ljus som står tända.

Plockar bort tända ljus

Vad gör ni år det?

– Det är svårt eftersom det är en stor kyrkogård. Men vi informerar och vi har kyrkogårdspersonal som försöker se om det finns brinnande ljus och i så fall plockar bort dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer