Mats Siljebrand (L) vill plantera ett minnesträd i Södertälje centrum till minne av Pela och Fadime. Foto: SVT/TT

L: Plantera ett minnesträd i Södertälje för Pela och Fadime

Uppdaterad
Publicerad

I samband med 15-årsminnet av mordet på Fadime nästa år vill Liberalerna plantera ett minnesträd i centrala Södertälje.

Gruppledaren Mats Siljebrand (L) föreslår att ett minnesträd ska planteras ut på Stora torget eller i Stadsparken i centrala Södertälje. Detta för att hedra minnet av Fadime Sahindal, 26, och Pela Atroshi, 19, som mördades brutalt i hedersrelaterade mord.

Tanken enligt Liberalerna är att, i samband med 15-årsminnet av mordet på Fadime nästa år, skapa en speciell minnesplats för att påminna om kampen mot hedersrelaterat våld och förtyck.

Hedersförtryck i Södertälje

Utbrett problem i Södertälje

– Det här är ett väldigt utbrett problem i Södertälje och då tycker vi att det här är ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma de här problemen, säger Mats Siljebrand.

SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat om att allt fler söker hjälp för att ha utsatts för hedersrelaterat förtryck. 95 procent av tjejerna som kontaktar kvinnojouren har hedersrelaterade problem – vilket är betydligt fler än på andra håll i länet.

Mats Siljebrand hoppas att minnesträdet ska motverka hedersförtycket i Södertälje.

Men är ett minnesträd för Fadime och Pela det bästa sättet?

– Det finns naturligtvis många sätt. Det här är ett, som vi tror kan beröra många människor, säger Mats Siljebrand.

Fadime Sahindal mördades av sin far 2002 i Uppsala. Hon blev 26 år. Pela Atroshi, från Stockholm, var 19 år när hon dödades under ett familjebesök i Irak. Hennes två farbröder dömdes till livstidsfängelse för mordet.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Södertälje

Mer i ämnet