Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Holmqvist i Södertälje är nöjd med sitt elbilsköp men hon tycker inte att hyresvärden hänger med i utvecklingen. I flera år har hon tjatat för att få en laddstolpe vid sin parkeringsplats. Ett vanligt problem för hyresgäster. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Laddkaos för hyresgäster med elbil i Södertälje: ”Är en klassfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ovanligt att elbilsägare som bor i hyresrätt tvingas spendera flera timmar per vecka vid publika laddstolpar. Det råder nämligen stor brist på privata laddplatser.

– Just nu är det främst de som bor i villa som kan skaffa elbil. Bor man i hyresrätt är man i händerna på att ens hyresvärd förstår att det här är framtiden, det är som en klassfråga, säger Sofia Holmqvist som bor hos kommunägda Telge Bostäder.

Bara en procent av svenska hyresgäster har tillgång till en egen laddplats, enligt Svenska Allmännyttan. Samtidigt går utbyggnaden av egna laddplatser inte tillräckligt snabbt i Södertälje vittnar hyresgäster SVT pratat med. En bild som också gäller publika laddplatser i Stockholmsregionen, enligt en undersökning från organisationen Gröna Mobilister.

Undersökningen visar att kommunerna runt Stockholm har färre än 0,1 publika laddpunkter per laddbart fordon. Varje laddpunkt måste där delas med 40 andra elfordon.

Frustrerade hyresgäster

Bristen på publika laddplatser slår över på de som bor i hyresrätt då det gör det ännu svårare att få sin bil laddad. Då boende i hyresrätt ofta helt saknar möjlighet till egen laddplats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.