Eleverna på SFI har fått sämre betyg i år jämfört med tidigare. Men det kan bero på bättre betygsättning. Foto: Arkivbild TT.

Lägre betyg för SFI-elever i Södertälje

Publicerad

Betygen inom SFI, svenska för invandrare, är lägre i år jämfört med förra året. Men det kan bero på att lärarna har blivit bättre på att sätta betyg.

Sedan hösten 2017 bedrivs SFI helt i kommunal regi i Södertälje. Men under vårterminen i år ser man alltså en lägre betygsnivå än tidigare.

Det framgår av en skrivelse som tas upp på arbetslivsnämndens möte i nästa vecka. Inom alla studievägar ser man ett sämre resultat under vårterminen i år jämfört med våren 2017. ”Självklart inte en önskvärd utveckling”, skriver utbildningskontoret i skrivelsen.

”Bättre på att sätta rätt betyg”

Men i rapporten lägger man också fram en teori fram om vad det kan bero på. Skolledningen inom SFI tror att den lägre betygsnivån kommer sig av lärarna har blivit bättre på att sätta rätt betyg.

Under 2018 har nämligen flera utbildningar hållits just för att säkra en likvärdig betygssättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer