Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s reporter Oscar Idemark berätta om stämningen första rättegångsdagen Foto: SVT

Läkare kidnappades och misshandlades – ska ha inlett relation med gift kvinna

Uppdaterad
Publicerad

”Din son besudlade vår heder”, det säger en av de män som nu är misstänkta för försök till grov utpressning och olaga frihetsberövande. Rättegången startar under onsdagen.

Bakgrunden till konflikten, som av åklagaren beskrivs som hedersrelaterad, är att en gift kvinna ska ha inlett någon form av kärleksrelation med en läkare som hon träffat i egenskap av patient.

Efter att detta uppdagats ska läkaren, som är i 30-årsåldern, ha blivit kidnappad och misshandlad av flera av kvinnans släktingar. Männen ska ha hotat att skada mannen och hans familj om de inte betalade en miljon kronor för att bli kvitt sitt påstådda brott. Enligt anmälan ska misshandeln ha ägt rum i Geneta centrum i september i år.

Kallar det hedersrelaterat

Åklagare Veronica Närfors uppger att bevisläget är gott och hänvisar till hemliga inspelningar som gjorts i samband med möten mellan de två släkterna där tydliga hot uttalats.

– Det finns gott om bevisning för det här händelseförloppet och målsägandes vittnesmål stöds av den bevisning som åberopats, säger hon.

Efter att männen gripits gjorde kvinnan en anmälan om våldtäkt mot läkaren. Men den valde åklagare att lägga ner med hänvisning till att brott inte gick att beläggas.

På vilket sätt är det här ett hedersrelaterat brott?

– De tilltalade har i samtal med målsägande hänvisat till att den här relationen ska ha besudlat deras heder och att det senare också skulle drabba kvinnan, säger åklagaren.

I inspelningarna framkommer att kvinnans bror nu skulle föra henne till Irak.

Inte betalat något

Enligt vad som framkommit i förhör har inga pengar hittills betalats ut men läkarens familj har uppgett att de varit rädda för konsekvenserna om de inte betalar.

Åklagaren vill inte gå in på om de misstänkta personerna är dömda för brott tidigare.

– Men det finns inga domar av likartad brottslighet, säger hon.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt – med start på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer