Foto: TT

Läkare skrev ut för stora mängder narkotikaklassad medicin – kritiseras av IVO

Publicerad

En läkare från Södertälje får kritik från inspektionen för vård och omsorg, IVO. Andelningen är att han har skrivit ut för stora mängder narkotikaklassad medicin.

Efter en anmälan från ett apotek har IVO granskat förskrivningar av narkotikaklassade läkemedel i sju patientfall och kommit fram till att det har varit bristande försiktighet i fem av fallen.

En patient kunde hämta ut 14 narkotikaklassade tabletter dagligen, trots att den ordinerade dosen var fyra om dagen. En annan patient kunde hämta ut 18 tabletter dagligen när dosen var åtta om dagen.

Förbättrade rutiner på avdelningen

Läkaren har nu sagt att han ska bli bättre på att kontrollera förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel framöver. På avdelning där läkaren jobbar har man nu förbättrat rutinerna när det kommer till opioidläkemedel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.