• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Lång väntan för bygglov i Nykvarn

Publicerad

Nykvarn växer för varje dag. Och som en följd av det så går nu kommunen ut och varnar för att det kan ta längre tid än vanligt att få bygglov.

Enligt bygglagen från 2011 så ska det inte ta mer än tio veckor att få ett beslut om man ansöker om bygglov. Men Nykvarns kommun varnar nu på sin hemsida att det kan ta längre tid än så.

– Vi vill vara tydliga att Nykvarnsborna, eller andra privata aktörer ska vara ute i god tid med sin ansökan och man ska försäkra sig att de ska vara kompletta, säger Bengt Andersson, samhällsbyggnadschef Nykvarn.

Liten kommun

Anledningen till de långa väntetiderna, är enligt Bengt Andersson, att det är många som vill bygga. I dagsläget är det bara två stycken som jobbar med handläggning av bygglovsärenden.

– Nykvarn är en liten kommun med en liten förvaltning. Vi har två personer på alla våra tjänster, säger han.

Även Södertälje kommun har haft ett högt tryck på bygglovsansökningar de senaste åren, men efter att ha satsat på rekryteringar så säger man sig nu ha kortare handläggningstider.

Rekrytera fler handläggare

Man följer ju inte lagen om det tar mer än tio veckor?

Ja det är sant. Men vi har lyckats hålla tio veckor. Men ser vi att vi inte kommer att klara det, så får vi sätta in mer resurser, säger Bengt Andersson.

I Nykvarn ska man nu rekrytera en tredje handläggare, och hoppas därmed på en bättre situation efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.