Foto: TT/SVT

Långt straff för Södertäljemord

Publicerad

Livstidsstraffen har blivit allt längre de senaste decennierna, och en av de som har fått ett långt tidsbestämt straff är en Södertäljebo som dömdes för mord 1999.

I tio år har Örebro tingsrätt har nu haft ansvaret att avgöra om en livstidsdömd ska få ett tidsbestämt straff. Hittills har tingsrätten behandlat runt 300 ärenden, och fattat beslut om att 80 personer som dömts för mord ska friges.

Under den här perioden har livstidsstraffen har blivit allt längre, och en förklaring är det kriminalpolitiska läget enligt Ulrika Haggård, foresisk socialutredare på Rättsmedicinalverket som SVT Nyheter Örebro har talat med.

24 år för Södertäljebo

I Södertälje finns en av de som frigetts efter ett tidsbestämt livstidsstraff på 24 år, ett år kortare än de 25 år som dagens snittid för livstid ligger på. När hon blev frikänd hade hon avtjänat 16 år.

Södertäljebon dömdes till livstids fängelse i hovrätten 1999 för bland annat mord.

Bråk om narkotika

Mordet inträffade vid Malmsjön sydost om Södertälje där offret, en 30-årig man, påträffades död i juni 1999. Den livstidsdömda kvinnan hade tillsammans med ytterligare en person lurat ut mannen i skogen och misshandlat honom till döds då de trodde att han hade stulit narkotika från kvinnan.

Tingsrätten friade kvinnan i frågan om mord och dömde henne istället för grov misshandel, men hovrätten gick på åklagarens linje och gav henne istället ett livstidsstraff.

Liten återfallsrisk

När Örebro tingsrätt tog ställning till kvinnans begäran om tidsbestämt straff ansåg Rättsmedicinalverket att risken att hon skulle falla tillbaka i kriminalitet var relativt liten, förutsatt att hon inte börjar missbruka narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet