I Södertälje kommun fungerar mottagandet av nyanlända elever bättre än i många andra kommuner. Betygen har höjts och en jämnare fördelning av de nyanlända eleverna mellan skolorna har uppnåtts.
Lärare tar stort ansvar
Men lärare som SVT Nyheter Södertälje har talat med beskriver att en för stor del av ansvaret för mottagandet ofta hamnar på lärarna.
– Det är en svår situation för lärarna. Det finns inga gränser för hur många nyanlända de ska ta emot och nyanlända erbjuds lite stöd, säger en lärare med erfarenheter från Hovsjöskolan som vill vara anonym.
Stödet uteblir
Hon berättar att det många gånger är brist på både specialpedagogiskt stöd och kuratorstöd.
– Med tanke på att många kommer från länder där det har varit krig och så, så behöver de stöd, säger läraren. Trots att man tar upp detta och ber om hjälp så får man inte det stödet och den hjälpen man behöver. Många mår dåligt. Det är också många som har inte har så bra skolbakgrund. Kanske till och med elever som inte läser och skriver och som är i högstadieklass. Lärarna ska ändå hantera detta, säger hon.
Goda förutsättningar med tvålärarsystem
Lärare som SVT Nyheter Södertälje har varit i kontakt med beskriver situationen som allvarlig. Något som rektorn på Hovsjöskolan inte håller med om. Men även hon upplever att en del av de nyanlända kan ha svårt att hänga med på lektionerna.
– Den bilden kan jag delvis känna igen, säger Margareta Hylén som är rektor på Hovsjöskolan. För det är svårt att lära sig ett nytt språk. Men vi har nu ett tvålärarsystem och det innebär att vi är två lärare på nästan alla lektioner. Sedan kanske man inte kan fylla varenda lektion med en extra person som skulle behövas, säger hon.
”Vi måste lyssna på lärarna”
Enligt Lärarnas riksförbund diskuteras just nu lärarnas roll i mottagandet av nyanlända och hur de resurser som behövs ska tillgodoses runtom i landet.
– Det är inte obekant att lärarna redan nu har signalerat att man går på knäna under en hög belstning, säger Anders Almgren som är vice ordförande för Lärarnas riksförbund. Och nu har vi en exceptionell situation med flyktingar som flyr krig och vi ska naturligtvis ta hand om dem. Men då måste vi ockå lyssna på lärarna när de säger att det här går inte längre. Om inte kommunerna klarar av att hjälpa lärarna så får vi ta en allvarlig funderare på om inte staten ska gå in och finansiera skolverksamheten, säger han.
Skapar störande eller passiva elever
Läraren, som tidigare arbetade på Hovsjöskolan, beskriver att det är jobbigt att se att vissa barn inte får det stöd de behöver i skolan.
– Eleverna blir då antingen väldigt störande elever eller så ger de upp och bli helt passiva. Det känns så fel. Det är vi som har skapat barn som inte mår bra, säger hon.