Östling intervjuades av sajt med kopplingar till vit makt-miljö – Godner (S) kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Leif Östling, styrelseordförande i Södertälje Science park, har medverkat i en intervju på en sajt med kopplingar till vit makt-miljön. Där uttalar han sig bland annat om hur människor från Afrika och Mellanöstern inte klarar av att jobba inom svensk industri.

I en timmes lång intervju på en sajten Swebbtv, som har kopplingar till vit makt-miljön, pratar Leif Östling, tidigare vd för Scania – numera ordförande för Södertälje Science park, om allt från tiden på Scania, svenskt rättsväsende och invandring, vilket bland annat LT uppmärksammat tidigare.

Sajten Swebbtv bildades runt 2015 enligt Jonathan Leman, researcher på Expo.

– De plockar upp röster från Alternativ för Sverige, NMR och konspirationsteoretiker som är mer svårplacerade politiskt, och Sverigedemokraterna. De driver sin opinionsbildning genom sina gäster, säger han.

– Den röda tråden är ämnen där invandring och minoriteter står i centrum för allt som är fel i samhället. Ett annat sådant ämne är klimatförnekande.

I intervjun säger Östling bland annat:

”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort. Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är.”

Han pratar även om hur anställda i Oskarshamn, födda i Somalia, inte ”grejade” att jobba på fabriken.

”Att man måste komma i tid. Det var man inte van vid från de samhällen man kom ifrån.”

Ordförande för Södertälje Science park

Leif Östling är i dagsläget ordförande för Södertälje science park. Kommunens styrelserepresentant i Science Park, Boel Godner (S) tar avstånd från Östlings uttalanden.

– Det är klart att jag inte står bakom sådana uttalanden. Det är någonting som jag verkligen inte håller med om, det han sade om invandring i intervjun.

Är det förenligt med de värden Södertälje science park står bakom? 

–  När det gäller Science park så är det flera olika ägare och vi behöver prata om det här tillsammans innan vi säger någonting. Det här är en sammanslutning med Astra Zeneca, Scania, KTH och Södertälje kommun och vi behöver prata om det tillsammans innan vi gör ett uttalande.

Men är det förenligt med Södertälje science parks värden?

– Det är ju uppenbart att det är värden som inte kommunen står bakom och det tror jag inte Science park gör heller, men vi måste få träffas och prata tillsammans om de här uttalanden som Leif har gjort innan vi kan säga något gemensamt. Jag kan bara prata för kommunen ännu.

”Inget som Södertälje science park står bakom”

Har du förtroende för Leif som ordförande för Södertälje Science park?

– Jag vill avvakta med sådana uttalanden. Det tycker jag är rimligt.

Hur mycket kan det här skada Södertälje Science park? 

– Det hoppas jag att alla förstår, att det här är inget som Södertälje science park står bakom och inte heller Södertälje kommun. Tvärtom är jag kritisk till de uttalanden han gjorde i intervjun och det är besvärande,, säger Boel Godner. 

Det finns i nuläget inget möte inplanerat enligt Godner, men hon vill nu diskutera Östlings uttalandet med övriga styrelsen.

– Jag vill att vi ska diskutera den här saken i vår grupp, för det är klart att det är besvärande uttalanden som Leif sagt gällande invandring till Sverige och Södertälje.

SVT Södertälje har sökt Leif Östling för en kommentar.

Det är Södertälje science park

Södertälje Science Park är en nationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion som samägs av Astra Zeneca, Scania, KTH och Södertälje kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.