I östra delarna av Mälaren sågs 72 havsörnar. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Lyckad örnräkning – mer än dubbelt så många havsörnar har skådats

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så många havsörnar skådades vid årets örnräkning i Mellansverige jämfört med i fjol. Vid Mälaren, öster om Hjulstabron och väg 55, sågs 72 havsörnar och i Stockholmsområdet såg man 12 stycken.

Under årets traditionsenliga örnräkning observerades totalt 261 havsörnar på 88 platser i 20 kommuner i Mellansverige.

Vid Mälaren, öster om Hjulstabron och väg 55, sågs 72 havsörnar och i Stockholmsområdet såg man 12 havsörnar.

Flera har synts till

Att så många fåglar synts till under årets räkning innebär inte att populationen har tilltagit, menar Sten Ullerstad, projektledare på fältstationen Rördrommen som arrangerar räkningen.

– Det handlar mer om att vi har fått fram dem. Förutom vinden hade vi draghjälp av dött vilt, framför allt rådjur som gått genom isen. Det är ett attraktivt byte för örnarna.

Försvann nästan

Under slutet av 1900-talet var havsörnen nästan försvunnen efter att ha drabbats svårt av bland annat miljögifter. Vid slutet av 1960-talet räknade man bara några tiotal havsörnar i Sverige.

Idag har havsörnen återhämtat sig och år 2020 uppskattades beståndet bestå av runt 800 par i hela landet, enligt Naturvårdsverket.

Ur arkivet: Så lät det om havsörnen 1986: ”Kunde ha blivit historiskt unikt”

Här sågs havsörnarna i Mellansverige

Stockholmsområdet: 12

Mälaren öster om Hjulstabron och väg 55: 72

Vättern: 6

Västra Örebro län (väster om Tysslingen): 0

Hjälmaren inklusive Tysslingen och Kvismaren: 85

Mälaren väster om Hjulstabron och väg 55: 61

Kolbäcksån och Svartån i Västmanland: 8

Mörköområdet: 18

Källa: Fältstationen Rördrommen

Fakta: Havsörnen

• Havsörnen är mycket stor och kraftigt byggd. Honorna är normalt något större än hanarna. Sittande är havsörnen ganska kantig i formen med yviga ”byxor” och påfallande stor näbb. Vingarna är hos vuxna fåglar nästan rektangulära med i det närmaste rak framkant.

• Det tar fem år innan havsörnar når vuxen ålder, och fjäderdräkten ändrar karaktär under denna tid. Vuxna fåglar är ljusbruna på kroppen med blekare huvud och hals och har gul näbb och vit stjärt.

• Havsörnens föda består av fisk, fågel och en del däggdjur och sammansättningen varierar både geografiskt och under året då tillgången på byten förändras. Jakt efter fågelbyten är oftast mer ansträngande för örnen än fiske och de däggdjur den äter är oftast i form av kadaver.

• Havsörnen är en mångsidig jägare vilket man kan förstå av dess breda diet. Jaktmetoderna kan vara snabba överrumplingsattacker och envisa förföljelser av fågelbyten men även att bekvämt promenera på marken vid grunda fiskvatten.

Källa: Utdrag från Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.