Under sommaren gick det båtar från Södertälje till vikingabyn på Björkö fyra dagar i veckan. Foto: Malin Rikarsdotter Ahlin

Lyckat projekt med båtar från Södertälje till vikingaby

Publicerad

Under sommaren har man kunnat åka båt från Södertälje till Björkö för att besöka Birka Vikingastaden. Ett lyckat projekt som förmodligen kommer fortsätta nästa sommar.

Båtarna har avgått från Mälarhamnen fyra dagar i veckan under en stor del av sommaren. Det är betydligt fler avgångar från Södertälje än det har varit tidigare år.

– Vi lär fortsätta med det nästa sommar också, i och med att det gick så bra. Det har varit ett stort intresse varje dag. Vi valde att göra en satsning den här sommaren och det gick bra, vilket vi hade på känn att det skulle göra, säger Malin Rikarsdotter Ahlin, visnings- och museiansvarig på Birka Vikingastaden.

Testa på vikingalivet

Besökarna har bland annat kunnat gå på museum, besöka en restaurang med vikingatema, gå på guidade turer och testa på att skjuta pilbåge.

– Vi har även haft runskolor, arkeologi för barn och vikingar som bott i byn som visat hur det var att leva på vikingatiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.