• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

På Södertälje sjukhus är man intresserade av Moderaternas förslag om larmbågar. Bilden är inte tagen på sjukhuset. Foto: TT

Moderaternas förslag: Säkerhetskontroll för att förhindra vapen på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa larmbågar på sjukhus för att säkerställa att besökare inte tar med sig knivar eller vapen och besöker Södertälje sjukhus idag. Säkerhetschefen på sjukhuset är tveksam till förslaget.

Det handlar om portabla larmbågar som ska sättas upp när det hänt något i samhället förklarar Moderaterna. De menar att vapen och knivar på sjukhus är ett generellt problem.

– Min bild är att vi har ett ordningsproblem på riktigt. Allt fler gängkriminella kommer till sjukhusen i samband med skjutningar. Vi har 1000 gängkriminella i det här länet. Det är verkligheten. Vi har 3 500 av landstingets anställda som säger att de upplever hot och våld i vardagen. Människor är rädda, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Val 2018 – #dinröst

Inget problem på Södertälje sjukhus

Melina Mellin är säkerhetschef på Södertälje sjukhus och säger att man inte har diskuterat larmbågar som en aktuell lösning i dagsläget. Däremot är hon inte främmande för att införa det om det skulle finnas ett behov i framtiden.

– Vi har inte fått några signaler från personalen om att det behövs, men det kan vara så att vår omvärld ändrar vår uppfattning om det. Då måste vi tillsammans diskutera hur vi ska nyttja de här larmbågarna, om det ska vara något som vi har som en fast installation eller om det är något som vi tar fram när situationen kräver det, säger hon.

Fram till 21 augusti i år har närmare 20 händelser anmälts på akutmottagningen enligt uppgifter som sjukhuset tagit fram till SVT. Händelserna rör allt från verbala hot till fysiskt våld, men inte i något fall innehåller anmälningarna något metallföremål som tagits med in på akuten.

Det framkommer inte heller att någon av patienterna skulle vara knivskurna eller skottskadade.

Men Irene Svenonius menar ändå att det är ett problem på Södertälje sjukhus och att hon själv har pratat med personal där.

– Södertälje är ett av de mer belastade sjukhusen när det gäller hot och våld. Medarbetare säger i samtal med mig och andra att det här är deras vardag. De är rädda för att någonting ska hända, säger hon.

Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus. Foto: Pressbild

”Hot och våld lever vi med varje dag”

Melina Mellin tycker inte att det blivit osäkrare på sjukhuset de senaste åren, utan att den osäkerhet som finns för personalen sett likadan ut i många år.

– Hot och våld lever vi med varje dag. Däremot upplever jag att vår personal har blivit duktigare på att rapportera om hot och våld och att höra av sig när det händer något och också att ta hjälp av ordningsvakter när situationen kräver det.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, var en av politikerna som besökte Södertälje sjukhus under måndagen. Han menar att säkerheten på sjukhusen måste höjas.

– Vi måste skärpa straffen för den som angriper vårdpersonal. Det är dags att skicka en tydlig signal om att samhället inte tolererar den här typen av beteende, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet