Foto: Södertälje katthem

Maja lämnades ensam i elva dygn – svalt ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

När matte åkte in på sjukhus lämnades katten Maja ensam, och svalt ihjäl. Nu riktar Södertälje katthem skarp kritik mot kommunens hemtjänst.

När en äldre kvinna i Södertälje blev allvarligt sjuk och åkte in på sjukhus lämnades katten Maja ensam. I totalt elva dygn var hon utan mat och vatten i lägenheten. Det var först dagen före midsommar som ägaren, via vårdpersonal, kontaktade katthemmet och bad katthemmet åka dit med hemtjänsten – men då var det försent.

– På djursjukhuset blev de bestörta över hur dåligt skick hon var i, säger Astrid Åkesson, ordförande på Södertälje katthem.

Maja fick avlivas  – vägde 1,9 kilo

Maja avlivades strax efter att hon kommit in till sjukhuset eftersom skadorna var för stora. När hon kom inte till sjukhuset vägde hon, enligt katthemmet, 1,9 kilo. Nu riktar katthemmet skarp kritik mot hemtjänsten.

– Det hade bara krävts lite engagemang för att det här inte skulle ha inträffat, säger Astrid Åkesson.

Polis kallades till platsen

Enligt Astrid Åkesson kontaktade katthemmet hemtjänsten flera gånger dagen innan midsommarafton och bad dem låsa upp lägenheten så de kunde hämta katten. Katthemmet ska även ha haft ett skriftligt intyg från ägaren som gav dem rätt att gå in i bostaden.

– De vägrade att öppna, de sa att de inte släpper in oss.

Det var först när polisen kom till platsen som Maja kunde hämtas.

– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare, och hoppas att vi aldrig behöver vara med om det här igen, säger Astrid Åkesson.

Kommunen: ”Har inte ansvar för husdjur”

SVT har sökt Södertälje kommun för en kommentar. Till Aftonbladet säger däremot kommunen att de inte har brustit in sina rutiner.

– Har man ett bistånd på hemtjänst så är det där våra insatser är och det är dessa som vi har ansvar för. Det är alltid eget ansvar om man har husdjur, säger områdeschefen Caroline Wenner till tidningen och fortsätter:

– Om en brukare lämnar ut en nyckel som vi kvitterar ut så tar vi ett ansvar att vi använder nyckeln när brukaren är hemma. Vi har inte rätt att gå in i någons bostad när de inte är hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.