Södertälje kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Klart: Maktskifte i Södertälje – ny högerallians tar över

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna meddelade under torsdagsmorgonen att de enats om ett gemensamt styre i Södertälje kommun. Partierna ska samverka som Södertäljealliansen och kommer ha stöd av Realistpartiet och Sverigedemokraterna.

”Vi är enade om att förändring inte bara är nödvändig utan även är möjlig – och vill leda den”, skriver den nya koalitionen i ett pressmeddelande.

Därmed står det klart att Socialdemokraterna får lämna ifrån sig makten i kommunen för första gången sedan 1991.

KD:s tvärvändning avgjorde

Kristdemokraternas före detta gruppledare David Winerdal stängde efter valet dörren till ett gemensamt styre med med Liberalerna och Moderaterna med passivt stöd av Realistpartiet och Sverigedemokraterna. Winerdal har sedan uttalandet bytts ut som gruppledare och ersatts av Anna Syrjänen. Varpå partiet nu bytt linje och enats om ett samarbete med högerpartierna i stället.

Hör hur Moderaternas gruppledare Alexander Rosenberg reagerade på Kristdemokraternas avståndstagande från samarbete med Sverigedemokraterna och Realistpartiet efter valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Rosenberg (M) om kalla handen från KD. Även Andreas Birgersson (SD) reagerar på hur KD resonerar lokalt i Södertälje. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.