Maria Säfström vill inte flytta sin son Nino till den nya särskolan i Nykvarn. Foto: SVT

Mamma till 9-åriga Nino: ”Krävs mycket för att jag ska flytta min son”

Uppdaterad
Publicerad

Nykvarns kommun ska starta en egen grundsärskola. Idag betalar kommunen resorna för elever som går i särskolor i andra kommuner. Nästa år får eleverna välja mellan att byta till den nya skolan eller så får föräldrarna betala resorna själva.

– Jag flyttar inte på min son om jag inte absolut behöver, säger Maria Säfström som har sin son på en särskola i Järna.

Nästa år vill politikerna i Nykvarn ha möjlighet att erbjuda en egen grundsärskola i lokalerna vid Furuborgsskolan. De tror bland annat att det kommer bli billigare för kommunen att driva skolan på hemmaplan i egen regi.

– Det är på sin tid att det finns en särskola i Nykvarn, men jag blir också orolig, säger Maria Säfström, mamma till 9-åriga Nino.

Nino går idag på en särskola i Järna.

– Han är helt blind, med en utvecklingsstörning och autism. Han har skapat sin trygghet i den lantliga miljön han är i nu och det har tagit många år att bygga upp. Men man flyttar inte bara på ett barn hur som helst, säger hon.

”Väljer man någon annanstans får man ta kostnaderna själv”

Det är fortfarande fritt att välja att ha kvar sina barn på andra skolor, men med en skola i Nykvarn kommer kommunen inte längre att stå för resorna. Så här säger utbildningsnämndens ordförande Thomas Wiberg (NP), om vad som kommer gälla för elever på särskolor utanför Nykvarn:

För Nino och Maria Säfström är taxiresorna viktiga.

– Det kan säkert vara bra för nya elever som inte redan har fått en trygghet på andra skolor, men Nino älskar att åka bil och det handlar om rutiner. Det viktigaste är att han är glad och mår bra. Jag flyttar inte på honom om han absolut inte får det han behöver på den nya skolan och det ska mycket till för att de ska klara av att starta en skola för honom här i Nykvarn, säger Maria Säfström.

”Vore skönt att slippa taxiresor”

Åsa Andersson i Nykvarn har sin 8-åriga son på en särskola i Södertälje. Hon skulle kunna tänka sig att flytta honom till Nykvarn, och slipper gärna resorna:

– Det vore bara skönt att slippa taxiresorna och få möjlighet att träffa personalen mer. Det skulle vara bra att ha honom närmare, säger hon.

Men även hon känner en viss oro och tror det krävs mycket information från kommunen om personalen och storleken på elevgrupperna innan hon skulle kunna tänka sig att flytta sin son.

– Vi är väldigt nöjda där vi har honom nu, jag är orolig för att det kan bli för blandade eller stora grupper med barn med olika behov, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.