Foto: SVT/Samy Dahlman

Man slutade andas under polisingripande – avled på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern avled efter att ha blivit gripen av polis i Södertälje under onsdagskvällen. Under gripandet fick han svårt att andas och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

När larmet kom till polisen sa uppringaren att en person blivit rånad på sin moped i Brunnsängs centrum. Rånoffret uppgavs också ha blivit misshandlad med slag och sparkar.

Polisen fick så småningom syn på mopeden och föraren stannade självmant. Han fick under ingripandet svårt att andas och polisen startade hjärt- och lungräddning och tillkallade ambulans. Mannen avled senare på sjukhus.

Var inget rån

Under utredningsarbetet som gjorts under natten framkommer det att det inte skett något mopedrån. Istället ska han ha misshandlat en person. Den nu avlidne föraren kom till platsen på moped.

Polisen har nu fått kontakt med brottsoffret som ska ha blivit misshandlad. Han hade själv hört av sig till polisen och berättat att det var han de sökte efter.

– Man kan säga att det här är ett rörigt ärende som ger fler frågor än svar, säger Mats Eriksson som är presstalesperson hos polisen.

Vill inte spekulera

Eftersom dödsfallet inträffade i samband med ett polisingripande har en anmälan gjorts till avdelningen för särskilda utredningar som är en fristående avdelning inom Polismyndigheten.

– Det sker automatiskt i samband med en sådan här händelse, säger Mats Eriksson.

– Jag vill inte spekulera. Utredningen ska klarlägga vad som hände vid själva ingripandet, om det fanns underliggande sjukdomar och sådana saker.

Fallet utreds som vållande till annans död.

– Vi utreder vad som har hänt men ingen är utpekad för att det är fortfarande en förundersökning som pågår och vi vet inte riktigt vad som har hänt, säger Annika Strömberg, handläggare för ärandet vid polisens särskilda utredningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.