Hyllsor och Jacob Fraiman Foto: SVT

”Fler och fler tröttnar på våldet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag arrangeras ett event mot gatuvåldet.

– Våldet har eskalerat, en förändring måste ske i samhället, säger Jacob Fraiman, verksamhetsledare för KRIS i Södertälje.

Syftet är att uppmärksamma gatuvåldet i förorter och försöka få en förändring.

Unga KRIS, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.

– Vi vill ta ställning och gemensamt vara en del av en förändring, säger Jacob Fraiman.

Folk måste enas

Jacob Fraiman, tillsammans med sina medarbetare på KRIS, tycker att det är viktigt för ungdomar att träffas och umgås.

– Man är väldigt vilsen som ungdom, man söker en identitet, en grupp och gemenskap där man känner sig välkommen. Så det gäller för oss att ta emot dem och få de på rätt spår, säger han.

Man kan arrangera hur många evenemang som helst, men hjälper det verkligen att få ungdomar på rätt bana?

– Man ser att det är fler och fler som är tröttnar på våldet och all kriminalitet. Folk måste gå tillsammans, de måste enas. Då är det bra med sådana manifestationer och visa att vi inte tycker det är okej, att det måste ske en förändring i samhället, säger Jacob.

Robert Lyck, Christian Hämäläinen och Jacob Fraiman. Tillsammans hjälper de ungdomar. Foto: svt

Hans kollega, Robert Lyck som är styrelsemedlem i KRIS flikar snabbt in:

– Går vi runt i centrum så känner folk igen oss. Det är bara kärlek. Ungdomar känner sig välkomna till oss. Vi tar upp allt det positiva också istället för bara det negativia. Det gör mycket.

”Såg oss som hopplösa”

Jacob Fraiman förväntar sig att många dyker upp på manifestationen, men berättar även att det inte är de enda som KRIS gör för att hjälpa ungdomar.

– Vi är ute och föreläser. Vi berättar om våra egna erfarenheter, vi har ju själva suttit inne i kåken. Det är inte kul. Det finns en baksida som ingen ser. Trasiga relationer och en massa förlorad tid. Vi kommer ut från kåken med ett stort minustecken.

Han fortsätter:

– Det är nu vi tar körkort, det är nu vi utbildar oss. Vi missade allt det där. Många såg oss som hopplösa fall. Man hamnar i ett utanförskap. Det är farligt. Därför försöker vi se till att människor hamnar på rätt sida av samhället. Jag vill få dem på banan igen, avslutar han.

Put your guns down – manifestation

Vem? Unga KRIS och IOGT-NTO arrangerar

Var? Övre Torekällgatan 29

När? Torsdagen den 29:e december klockan 10:00-23:00

Vad? Artister, tilltugg, pyssel och julklappar till barn. Träffa och umgås med andra ungdomar. Skapa vänskapsrelationer och tala ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.