Marie Dahlin Eriksson har hemtjänst fem gånger om dagen: ”Så många med så dålig svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Det händer att Marie Dahlin Eriksson ber om hjälp med sin rullstol – och istället får en handduk i knät. Hon vill att utbildnings- och språknivån inom hemtjänsten i Södertälje höjs.

SVT Nyheter Södertälje fortsätter att följa upp politikernas vallöften inför valet 2018. Boel Godner (S) gav då ett brett löfte om en bättre äldreomsorg, både för äldre och anställda.

Vi har valt att ge en bild av hur de som har äldreomsorg upplever att det har gått.

Se statistik och hör hemtjänsttagaren Marie Dahlin Eriksson i videon ovan.

Svenskanivån inom äldreomsorgen

Marie Dahlin Eriksson är bland annat kritisk till bristande språkkunskaper. Något som även Liberalernas gruppledare Metin Hawsho tar upp när SVT hör av sig angående Boel Godner (S) vallöfte.

RP: De styrande slösar med kommunens pengar

Även Joakim Granberg som är gruppledare för Realistpartiet anser att språkkunskaperna brister. När vi ber honom om feedback på Boel Godners (S) löfte inför valet 2018 lyfter han också frågan om att den styrande majoriteten inte klarar ekonomin.

”Jobbet måste få högre status”

För att få en förändring på riktigt tycker Marie Dahlin Eriksson att statusen för att jobba inom äldreomsorgen måste höjas. 

I diskussionen kring nyanländas introduktion på den svenska arbetsmarknaden upplever hon att politiker säger: ”De kan väl jobba inom vård och omsorg”.  

– Det gör mig rasande. Fattar de inte hur viktigt det här jobbet är? Man måste ha ordentlig utbildning, säger Marie Dahlin Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.