Hör Marina Karch, 22, om varför hon fastar: ”Ska ge mer av min tid till Jesus” Foto: TT/SVT

Marina fastar fram till påsk: ”Kommer avstå från sötsaker”

Publicerad

Från askonsdagen och fram till påsken är det många kristna runt om i världen som väljer att fasta. Men fastan kan te sig väldigt olika och behöver inte bara handla om att avstå från mat.

22-åriga Marina Karch är en av de som kommer fasta i 40 dagar.

– Det finns många olika sätt att fasta på och för mig hamnade valet på sötsaker, en av mina kompisar kommer att fasta från sociala medier, säger Marina Krach, som är församlingsmedlem i frikyrkan Hillsong Church i Södertälje.

Kan skippa tv eller cigaretter

Även inom Svenska kyrkan är man tydliga med att fastan kan handla om att avstå från olika saker, som till exempel att sluta titta på TV, röka cigaretter eller dricka alkohol.

För 40 dagar fram till påsken har de även skapat en egen ”fastekalender” med olika uppgifter och goda gärningar. Den 20 februari uppmuntras man till exempel till att ha tålamod och den 22 mars skriva en positiv kommentar på nätet.

Återkommande inom flera religioner

Inom den ortodoxa kyrkan är fastan särskilt central, både innan högtider men också varje onsdag och fredag året om väljer många att avstå från kött och mejeriprodukter.

Fastan är återkommande inom alla stora religioner. Inom hinduismen fastar många innan större högtider och det är vanligt att buddhister fastar några timmar dagligen.

– Fasta kan få väldigt olika former. Man kan avstå från allt, som judar gör innan försoningsdagen, det är en hård fasta. Eller medan solen är uppe, som muslimerna gör under ramadan. Ofta så handlar det om att avstå från något som man får desto mer av senare, säger Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer